Werkgeversmerk
Bouw aan een aantrekkelijk werkgeversmerk met deze secundaire arbeidsvoorwaarden
Een auto van de zaak, thuiswerken of vrijmibo, secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen een cruciale rol spelen bij het aantrekken en behouden van goede medewerkers. Naast het basissalaris spelen er nog meer factoren een rol in het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving. Door creatief en slim invulling te geven aan de secundaire arbeidsvoorwaarden onderscheid je je ten opzichte van je concurrenten en word je een aantrekkelijkere werkgever. Dit klinkt heel logisch, maar hoe doe je dit? Om je op weg te helpen hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet.
Met goede secundaire arbeidsvoorwaarden kun je je als werkgever het verschil maken. Jouw huidige medewerkers kunnen je helpen een goeie mix te maken tussen de juiste arbeidsvoorwaarden.
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra voordelen die een werkgever kan bieden naast de primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, vakantiegeld, pensioen, onkosten en overwerktoeslag.
Tip: Zet meerdere keren per jaar een onderzoek onder medewerkers uit om dit te onderzoeken en betrek hen bij het vormgeven van secundaire arbeidsvoorwaarden om de effectiviteit ervan en hun betrokkenheid te vergroten.
Klik hieronder op het onderwerp waarvoor je de tips wilt lezen:
1. Vitaliteit
De voordelen van bewegen voor de mentale gezondheid van je werknemers zijn overduidelijk: het maakt ze productiever, effectiever en creatiever. Het brengt ziekteverzuim omlaag en verbetert de mentale gezondheid. Ondanks de voordelen hebben werkgevers vaak moeite om bewegen in de bedrijfscultuur te integreren. Beloon je medewerkers met leuke extra’s om eerder in beweging te komen en te werken aan hun vitaliteit.
Tip: Motiveer jouw medewerkers om te gaan bewegen door het sport abonnement van je werknemers gedeeltelijk of volledig vergoeden. Of je kunt jouw medewerkers op kantoor laten sporten, mits hier de ruimte voor is.
Tip: Een beetje ontspanning op het werk kan geen kwaad. Denk aan een tafeltennistafel, voetbaltafel, dartboard, Playstation, VR-games, Nintendo Switch of een voetbal- en basketbalveldje. Meld dit ook altijd in de vacature tekst, aangezien dit mensen een positief beeld geeft van de tendens op de werkvloer.
Tip: Motiveer medewerkers om een wandeling te maken tijdens pauzes. Voeg een spel- of competitie-element toe om bewegen leuk te maken. Denk aan het succes van de ommetjes app. Wanneer je een wandeling maakt met de Ommetje-app verdien je punten en maak je kans op medailles. Hoe vaker je loopt, hoe meer punten je krijgt. Of organiseer zelf een challenge op kantoor bijvoorbeeld gebruik een week geen lift, kom een week lang iedere dag met de fiets, een 10.000 stappen- of plank challenge.
Tip: Laat je inspireren door het Zweedse bedrijf Bostads Ab Mimer. Zij wilden het hoge ziekteverzuimpercentage naar beneden krijgen. Bovenop het aanbieden van een sport abonnement probeerden ze iets nieuws uit in het teken van vitaliteit. Per gesport uur kregen medewerkers 12 minuten vakantie erbij tot maximaal een week extra vakantiedagen. Wat blijkt? Binnen de organisatie deed 75% mee en is het ziekteverzuim in twee jaar gedaald met 30%.
Tip: Ben je eigenaar van een horecazaak dan weet je als geen ander dat jouw medewerkers heel veel stappen zetten gedurende de dag. Eigenlijk is het al een hele work-out. Een FitBit is het perfecte welkomst cadeau om bij te houden hoeveel stappen zij zetten. Organiseer een leuke wedstrijd onderling wie de meeste stappen kan zetten op een dag.
Wist je dat…vitale medewerkers gemiddeld 18% productiever zijn en 27% minder verzuimen dan ongezonde collega’s?
2. Gezondheid
Een relatief simpele stap richting vitaliteit is om ongezonde verleidingen uit de kantine te verwijderen. Door op deze manier te investeren in een gezonde lunch stimuleer je medewerkers namelijk om gezonder te eten, simpelweg door de ongezonde verleiding weg te nemen. Stimuleer daarnaast het drinken van water door kannen neer te zetten op de (vergader)tafels en bijvoorbeeld citroenschijfjes beschikbaar te stellen. Wanneer jij als werkgever de vitaliteit van je medewerkers stimuleert en je werknemers daarmee vitaler zijn, heeft dit een positieve invloed op productiviteit, werknemerstevredenheid en verzuim. Ontzettend belangrijk dus!
Tip: Zet een magnetron neer in de kantine, zodat medewerkers hun meegebrachte maaltijden kunnen opwarmen. En om het extra leuk te maken: geef (deel voor deel) je medewerkers om eenzelfde tijd lunchpauze. Gezamenlijke pauzemomenten bevorderen namelijk de teambuilding, binding bij het bedrijf en zorgen voor goede bedrijfscultuur.
Tip: Zet een fruitmand naast het koffiezetapparaat. Dit is niet alleen handig, maar ook een zorgzame touch voor medewerkers. Gratis fruit op de werkvloer is een slimme vervanging van zoete snacks zoals koek en snoep. In tegenstelling tot suikerbommen zoals een Mars of Snickers, die je kortstondig een energieboost geven met een snelle dip naar vermoeidheid en verminderde concentratie, bieden de vitamines in fruit langdurige voordelen. Ze dragen bij aan een gezondere levensstijl en kunnen vermoeidheid verminderen, wat goed is voor de concentratie op de lange termijn.
Wist je dat…Volgens het WHO leidt het binnenkrijgen van voldoende voedingswaarden tot een stijging van de productiviteit van gemiddeld 20%. Het eten van een ontbijt heeft bijvoorbeeld een grote invloed op je prestaties.
3. Persoonlijke ontwikkeling
Een leven lang leren. Een term die door de jaren heen steeds meer waarde heeft gekregen. Medewerkers willen niet het gevoel hebben ‘stil te staan’ en willen uitgedaagd blijven worden. Een win-winsituatie als jij als werkgever de juiste middelen inzet om hieraan bij te dragen. Medewerkers die zichzelf continu blijven ontwikkelen zijn namelijk loyaler, productiever en gemotiveerder. En dan hebben we het nog niet eens over de productiviteit en kwaliteit.
Tip: Zie jij (veel) potentie in je medewerker? Maak dit kenbaar en bespreek de doorgroeimogelijkheden. Medewerkers zullen hierdoor meer binding met het bedrijf voelen wat ten gunste komt van de doorloop.
Tip: Bied jij jouw medewerkers al de mogelijkheid om trainingen en cursussen te volgen? Een laagdrempelige manier om dit aan te bieden is bijvoorbeeld GoodHabitz. Van trainingen commerciële vaardigheden, social media of mindfulness tot aan trainingen op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Wist je dat…wanneer je al samenwerkt met Persoonality jouw (payroll)medewerkers al toegang tot GoodHabitz hebben via het online platform JOP. Hier kunnen zij 150 gratis cursussen en trainingen volgen.
4. Financiële gezondheid
Één op de drie huishoudens in Nederland heeft moeite om maandelijks rond te komen. Geldzorgen kunnen mentaal een zware last zijn. Het zorgt voor stress, concentratieverlies en uiteindelijk ziekteverzuim.
Tip: Geef jouw medewerkers een extra (betaalde) vrije dag voor zijn of haar verjaardag. Door extra vakantiedagen aan te bieden, speel je in op de positieve emoties van de (potentiële) medewerker.
Tip: Help jonge medewerkers met het afbetalen van hun studieschuld. Dit is voor veel jongeren een grote zorg. De schuld wordt BKR geregistreerd en weegt ook mee met je hypotheek. Door bij te dragen aan het afbetalen van deze schuld bind je mensen aan je bedrijf en blijven mensen langer.
Tip: Vergelijkbaar met het welbekende fietsplan zetten organisaties in op comfortabel thuiswerken en besparen op de hoge energierekening. Medewerkers kunnen een deel van hun brutoloon of vakantiedagen inzetten om zo fiscaal gunstig artikelen aan te schaffen. Zoals een laptop en smartphone of energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen.
Tip: Niet iedereen haalt zijn ontspanning uit het sporten. Een andere mogelijkheid om je medewerkers vitaal te houden is het aanbieden van abonnementen. Laat je medewerkers kiezen uit een abonnement bij een krant, tijdschrift of streamdienst zoals Netflix.
Tip: Moedig je medewerkers aan om iemand aan te dragen en beloon ze met een 'breng een vriend'-bonus. Dit kan een vast bedrag zijn wanneer de nieuwe medewerker door de proeftijd is gekomen of wanneer iemand een vast contract heeft gekregen.
5. Flexibiliteit
Thuis, remote in een café of parttime werken; werken gebeurt allang niet meer alleen op kantoor en binnen kantoortijden. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat medewerkers (indien mogelijk) flexibel willen werken. Het zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.
Uiteraard is dit niet op elke onderneming makkelijk toepasbaar, dit zou per organisatie bekeken moeten worden. Door flexibele werktijden mogelijk te maken laat je jouw medewerkers zien dat je erop vertrouwt dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Medewerkers zullen zich gewaardeerd en erkend voelen, wat bijdraagt aan een positieve werkomgeving. En juist dát is weer belangrijk voor het behouden en aantrekken van medewerkers.
Tip: Bied medewerkers de flexibiliteit om op een vaste vrije dag in de week te sporten of om één vaste vrije dag aan te houden in het weekend. Of geef ze de mogelijkheid om ook in het weekend een keer vrij te zijn door ze niet ieder weekend te roosteren. Heb je moeite om alle weekenddiensten te vullen? Motiveer je medewerkers dan door het bijvoorbeeld lonender te maken in de weekenden te werken. Denk hierbij aan een weekendbonus of het weggeven van een korting bon.
Wist je dat… medewerkers in vier dagen net zo productief zijn als in 5 dagen? Maar liefst 61 Britse bedrijven met in totaal een kleine 3000 werknemers deden mee aan het experiment van de University of Cambridge. Hanteer jij een werkweek van 40 uur? Overweeg dan of dit niet bij jou organisatie toe te passen is.