Nieuwe wet rondom zzp'ers

Een jonge vrouw met een blonde bos krullen en kijkt lachend in de camera

Nieuwe wet rondom zzp'ers

Werk je samen met zzp'ers? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord dat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben op de manier hoe je samenwerkt met zelfstandigen. Maar wat zijn precies de risico’s en hoe kun je je hierop voorbereiden?

Hoe wordt schijnzelfstandigheid beoordeeld?

Wat verandert er per 1 januari 2025? 

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat een zzp'er geen werkzaamheden mag uitvoeren die eigenlijk door een werknemer in loondienst zouden moeten worden gedaan. Wanneer de zzp'er soortgelijk werk verricht als je eigen medewerkers, kan dit wijzen op schijnzelfstandigheid. Ook het uurtarief wordt gecontroleerd; als dit lager is dan € 32,34 (exclusief BTW), kan dit een indicatie zijn van een arbeidsovereenkomst. Benieuwd waar ze nog meer op gaan controleren?

Wat is het risico van schijnzelfstandigheid?

Als de Belastingdienst vaststelt dat een zzp'er feitelijk als werknemer moet worden beschouwd, kan dit leiden tot forse naheffingen voor loonbelasting, sociale premies en boetes. Daarnaast loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor arbeidsrechtelijke verplichtingen, zoals doorbetaling bij ziekte en ontslagvergoedingen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot vijf jaar worden nagevorderd waardoor dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

  • Verlof- en doorbetalingsverplichtingen
  • Aansprakelijkheid pensioenbijdragen 
  • Naheffing op loonbelasting en premies
  • Nabetalen van vakantiegeld
  • Verplichting uitbetalen van transitievergoeding
  • Boete voor overtreden wet- en regelgeving

Een slimme stap: zzp’ers in loondienst

Hoeveel risico loop jij?

Om deze risico’s te vermijden, is het verstandig om te overwegen je zelfstandigen over te zetten naar loondienst. Hoewel dit zekerheid biedt, brengt het voor jou als ondernemer extra werkgeversverplichtingen met zich mee, zoals salarissen, ziekmeldingen en vakantiedagen. Ben je benieuwd of jouw zzp'ers worden gezien als schijnzelfstandigen? Check het aan de hand van onze vragenlijst.

We helpen je graag

Heb je vragen over de inzet van jouw zzp'ers? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek hoe je jouw bedrijf flexibel en innovatief kunt houden, ondanks de nieuwe regels.

Hoe kunnen we je helpen?

Vul je gegevens in:
Vul je gegevens in:
Vul je gegevens in: