Werkgeversmerk

Metaal- en elektrotechnieksector loopt voorop met skillspaspoort

Het skillspaspoort is onderdeel van de nieuwe cao voor de metaal- en elektrotechnische industrie. De cao Metalektro is één van de eerste cao’s die de invoering en het gebruik van een skillspaspoort vastlegt. Hiermee loopt de branche voorop in de arbeidsmarkt waarin skillsmanagement steeds belangrijker wordt voor het HR-beleid. De verwachting is dat meer sectoren gaan volgen.

Iedereen een skillspaspoort

De huidige arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak. Door alleen te kijken naar diploma’s sluit je veel talent uit en wordt het vervullen van vacatures steeds lastiger. Geen nieuws voor HR-professionals, de meeste zijn ervan overtuigd dat een op skills gerichte arbeidsmarkt de toekomst heeft. Er wordt dan echt gekeken naar wat iemand kan en niet zozeer welke diploma’s er aanwezig zijn. Dit is precies wat een skillspaspoort vastlegt. Hierin staat welke vaardigheden en competenties iemand heeft, dat geeft een mooi uitgangspunt om bijvoorbeeld te kijken welke skills nog ontbreken voor een bepaalde functie. Dit is zeker van belang wanneer mensen willen overstappen naar een ander werkveld, de zogenaamde zij-instromers. De metaal- en elektrotechnieksector is een branche waarin sprake is van veel zij-instromers en mensen die ‘on the job’ het vak leren. Niet gek dus dat juist deze sector de stap heeft gemaakt om het skillspaspoort onderdeel te maken van de nieuwe cao.

Geen functieprofielen, toch starten met skills

Dat een branche het skillspaspoort vastlegt in een cao zegt alles over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Natuurlijk hoef je als organisatie niet te wachten totdat het skillspaspoort in jouw sector wordt vastgelegd in de cao. Ook zonder dat is het maken van skillspaspoorten een goed idee. Veel organisaties, zeker in de uitvoerende branche, worstelen nog met het vastleggen van functieprofielen. Ze ontbreken (deels) of vragen om een forse update gezien de veranderingen van functies. Een skillspaspoort lijkt dan een brug te ver. Echter dit is juist een mooi moment om beide te combineren. Dit klinkt wellicht als een behoorlijke kluif en dat kan het ook zijn. Goed om te weten dat er ook veel tools op de markt zijn die je hierbij kunnen helpen. Skillzilla is hier een goed voorbeeld van. Zij hebben deze vertaalslag voor veel functies al gemaakt. Iets waar jij je voordeel mee kunt doen bij het maken van functieprofielen én een skillspaspoort.

Juiste persoon op de juiste plek

Met het vastleggen van de skills van medewerkers krijg je goed zicht op de talenten in de organisatie enerzijds. Hieruit kan zomaar blijken dat de ideale kandidaat voor een functie al in huis aanwezig is. Anderzijds is het skillspaspoort een mooi vertrekpunt om samen met medewerkers te kijken naar de ontwikkeling. Het motiveert enorm als concreet wordt welke skills je nog (verder) moet ontwikkelen om die stap naar een andere functie te maken. Zo zet je, met het vastleggen van skills, tegelijkertijd in op werving én behoud. Wil je hier meer over weten? Download dan de gratis whitepaper: ontdek de verborgen talenten in de organisatie.

Meer artikelen

Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
Hoe zorg je dat medewerkers zich gewaardeerd voelen?
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
De voordelen en nadelen (misvattingen) van payroll
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?
Hoe word je een aantrekkelijk werkgever?