Wetten en regels

De impact van de nieuwe zzp-regels

De impact van de nieuwe zzp-regels 

In Nederland zien we een groeiende trend waarbij steeds meer organisaties, zzp'ers omzetten naar vaste dienstverbanden. Deze verschuiving wordt deels gedreven door de veranderende wetgeving rondom schijnzelfstandigheid. Een recent voorbeeld hiervan is de gehandicaptenzorgorganisatie Twentse Zorgcentra (DTZC), die heeft aangekondigd per 2025 te willen stoppen met de inzet van zzp'ers. Dit betekent dat alle zzp'ers binnen de organisatie een dienstverband krijgen aangeboden. In dit artikel bespreken we de relevante wetgeving en de uitdagingen en voordelen van deze overstap van zzp naar loondienst. 

Wat verandert er per 1 januari 2025? 

Het kabinet gaat het aankomende jaar schijnzelfstandigheid aanpakken. Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strikte controles uitvoeren op de relatie tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers. Dit houdt in dat een zzp’er niet structureel werk mag verrichten dat feitelijk hoort bij een medewerker in loondienst. Als de Belastingdienst oordeelt dat een zzp'er in werkelijkheid als werknemer functioneert, wordt de zzp'er als schijnzelfstandige aangemerkt. Dit betekent voor opdrachtgevers een enorm risico van hoge navorderingen met boetes en invorderingsrente met zich mee. Meer informatie over de wet en de gevolgen ervan, lees je hier verder. 

De toekomst van het zzp-schap 

De toekomst van het zelfstandig ondernemerschap in sectoren zoals de zorg, maar ook in andere branches, wordt steeds onzekerder. De druk van wetgeving en de behoefte van organisaties aan stabiliteit en risicobeperking zorgen ervoor dat veel zzp'ers zich gedwongen voelen om de overstap te maken naar loondienst. Volgens de Intelligence Group overweegt bijna 11,6 procent van de ongeveer 1,1 miljoen zzp’ers in Nederland, wat neerkomt op ruim 127.000 zzp’ers, om weer terug te keren naar een loondienstverband. 

Bij de Twentse Zorgcentra (DTZC) en Aveleijn, de grootste aanbieders van gehandicaptenzorg in Twente, willen ze volledig afstappen van het gebruik van zzp’ers. Ze hebben het doel gesteld om per 1 juli 2025 alle medewerkers in loondienst te hebben. Beide werkgevers bieden hun zzp’ers een vast contract aan, schrijft het AD.  

Van zzp naar loondienst 

De overstap van zzp naar loondienst is voor veel organisaties een logische keuze vanwege de veranderende wetgeving. Hoewel dit voor bedrijven zekerheid biedt, brengt het voor jou als ondernemer nieuwe uitdagingen met zich mee. Meer vaste medewerkers betekent namelijk meer tijd kwijt aan werkgeversverplichtingen. Denk aan salarissen, ziekmeldingen, vakantiedagen en andere werkgeverslasten. Dit kan ervoor zorgen dat je minder tijd overhoudt voor wat je het liefste doet: ondernemen.  

Sta jij ook voor de keuze om zzp’ers in dienst te nemen? Heb je vragen over hoe je deze veranderingen kunt doorvoeren zonder dat het ten koste gaat van jouw ondernemerschap? Wij denken graag met je mee. Neem contact op voor een vrijblijvend advies zodat we samen kunnen kijken hoe je jouw onderneming flexibel en innovatief kunt houden, ondanks de nieuwe regels en verplichtingen. 

Meer artikelen

Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof
6 tips over vakantiegeld
6 tips over vakantiegeld
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?
Nieuwe pensioenwet is aangenomen, wat zijn de consequenties?